Lataa Varhaiskasvatuksen opettajapäivien ohjelma PDF-muodossa tästä.
Opettajapäivien ohjelma on julkaistu myös Lastentarhassa 1/2021.
Lauantaina kello 11.00-17.00
Sunnuntaina kello 8.30-14.00
Normaalikoulun liikuntasali
Lauantaina
11.15-12.15 - 1. kattaus
12.15-13.30 - 2. kattaus
Sunnuntaina
11.15-12.15 - 1. kattaus
12.15-13.30 - 2. kattaus
Inkeri Ruokonen Professori, Turun yliopisto
Luennossa tarkastellaan varhaiskasvatuksen opettajuutta erityisesti varhaiskasvatuspedagogiikkaan kuuluvan taidekasvatuksen eli ilmaisun monien muotojen oppimisen alueen näkökulmasta. Varhaiskasvatuksen opettaja on usein lapsen ensimmäinen taidekasvattaja. Mielikuvitusta, osallistavaa toiminnallisuutta ja leikkiä painottavaa taidekasvatusta tarkastellaan Hollon ajatteluun, (kasvatuksen taiteesta ja kasvamaan saattamisesta) peilaten. Kasvatuksen ja taiteiden maailmat ovat moniarvoiset ja moninaiset sisältäen jokaiselle avoimen mahdollisuuden kokea, tulkita, ilmaista ja lumoutua omalla yksilöllisellä, ja toisaalta usein myös yhteisöllisellä tavalla. Lapsi on arvokas. Lapsen tapa nähdä maailmaa ja kertoa siitä on ainutlaatuinen ja satoja ilmaisun kieliä sisältävä. Varhaiskasvatuksen opettaja rakentaa kokonaisvaltaisella pedagogisella toiminnallaan jokaisena päivänä jokaisen lapsen oppimista ja hyvinvointia. Varhaiskasvatuksen opettajan työ on arvokasta, se kantaa kauas tulevaisuuteen.
Katri Borm KM, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Kielinuppu-menetelmän kehittäjä
Sarah Goncalves KM, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Kielinuppu-menetelmän kehittäjä
Kielinuppu on Katri Bormin ja Sarah Goncalvesin vuonna 2017 syntynyt projekti, jonka ideana on tuottaa kaikkien saatavilla olevaa, suomen kielen oppimista tukevaa laulumateriaalia. Kielinuppu-lauluja on tähän mennessä julkaistu 47 ja opetusvideoille on kertynyt YouTubessa yli 3,5 miljoonaa näyttökertaa.
Borm ja Goncalves ovat tutkineet pro gradu- tutkielmassaan sitä, miten Kielinuppu-menetelmä tukee lasten suomen kielen oppimista varhaiskasvatuksen moniammatillisen henkilöstön kokemusten mukaan. Luennolla luodaan katsaus tutkimustuloksiin sekä esitellään Kielinuppu-menetelmää toiminnallisella, yleisöä osallistavalla tavalla.
Janniina Vlasov Arviointineuvos, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi
Luento käsittelee varhaiskasvatuksessa tapahtuvan pedagogisen toiminnan suunnitelmallista, tavoitteellista ja kehittävää arviointia. Karvi kehittää parhaillaan varhaiskasvatukseen kansallista laadun arviointijärjestelmää ja siihen liitettäviä tutkimusperusteisia arviointityökaluja. Luennolla esitellään, millaisia arviointityökaluja Karvi tuottaa, miten työkalut toimivat henkilöstön itsearvioinnin tukena ja kuinka arviointiprosesseja voidaan toteuttaa lapsiryhmissä. Esimerkkien avulla annetaan vinkkejä arviointiprosessien johtamiseen, henkilöstön itsearviointikeskustelujen toteuttamiseen ja kehittämissuunnitelmien laatimiseen.
Jouni Veijalainen Kasvatustieteen tohtori, Helsingin Yliopisto
Lasten itsesäätelytaidot ovat oleellinen perusta lapsen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Yksi tämän päivän suurimmista haasteista on lasten lisääntynyt levottomuus, heikentynyt impulssikontrolli ja tunteiden säätelyongelmat. Jotta itsesäätelytaitojen haasteisiin voidaan puuttua, tulee varhaiskasvatuksen henkilöstöllä olla tietämys siitä, miten lasten itsesäätely toimii ja kehittyy. Luennolla käydään läpi itsesäätelyn kehityspsykologista näkökulmaa, sekä käytännönläheisiä harjoitteita ja menetelmiä, jotka soveltuvat varhaiskasvatuksen arkeen.
Juli-Anna Aerila KT, dos (lukeminen ja kirjallisuuskasvatus), Turun yliopiston yliopistonlehtori, TARU - Tarinoilla lukijaksi -menetelmän kehittäjä yhdessä Merja Kauppisen kanssa. Lukukipinä- ja Kirjasta kaveri -teosten kirjoittaja. Turun Yliopisto
Kirjallisuuskasvatukselliset sanataidehetket ovat tärkeitä kasvun paikkoja varhaiskasvatusikäisille. Näihin hetkiin voi sisällyttää monipuolista vuorovaikutusta, joka edistää niin kielen ja ilmaisun kehittymistä kuin sosiaalisemotionaalisia taitoja. Kertominen ja kertomukset kietoutuvat lapsen kasvuun monin tavoin: lapsi oppii kertomalla ja jäsentää omia kokemuksiaan kerronnan kautta. Kertomuksellisuus ja kirjallisuuskasvatus ovat osa varhaiskasvatuksen taidekasvatusta ja eri taiteen muotojen yhdistäminen sitouttaa lasta kaikkeen kirjallisuuslähtöiseen toimintaan. Työpajassa esitellään käytännönläheisesti ja toiminallisesti erilaisia tapoja yhdistellä kerrontaa, kirjallisuutta ja luovaa toimintaa eri-ikäisten varhaiskasvatusryhmissä.
Marianna Hoikkala Puheviestinnän yliopisto-opettaja, Turun Yliopisto
Draamatyöskentely on aina tavoitteellista: se avaa ovia toiminnalliselle, kokemukselliselle ja taiteelliselle oppimiselle. Työpajan tavoitteena on esitellä draamatuokion tai -tunnin rakenne, tutustua itse tehden ja toimien tavallisimpiin draaman työtapoihin, pohtia draaman lukuisia soveltamismahdollisuuksia ja herätellä osallistujissa heittäytymisen ja ilmaisun iloa turvallisessa oppimisilmapiirissä. Tervetuloa draaman maailmaan!
Kati Rintakorpi Lehtori, KT, LTO, Koulutuspalvelu Illusia Oy
Pedagoginen dokumentointi kiertyy tiiviisti varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan suunnittelun, arvioinnin ja kehittämisen prosessiin. Työpajassa etsitään SAK-ajan ydintä pedagogisen dokumentoinnin tuomien mahdollisuuksien valossa ja luodaan suuntaviivoja lapsiryhmän ulkopuolisen työajan käytölle.
Marja-Leena Rönkkö
käsityökasvatuksen
yliopistonlehtori ja
Satu Grönman
yliopisto-opettaja
Yliopistojen Innoplay-hanke
Mitkä ovat ongelmanratkaisutaidot ja miten pienten lasten kanssa voidaan toteuttaa yksinkertaisia luovuutta ja lasten ajattelua ja aktiivisuutta tukevia ongelmanratkaisu- ja / tai elektroniikkatehtäviä? Työpajassa käydään läpi erilaisia lasten luovuutta tukevia toiminnallisia tehtäviä. Lisäksi perehdymme kuinka elektroniikasta saa hauskoja ja leikkejä ja tehtäviä myös pienille lapsille. Luvassa on käsityön yksi ominaisin työskentelymuoto tekemällä oppiminen ja oman työskentelyn kautta tapahtuva tekemisen ilo.
Pikkunorssin opastetut kierrokset, Iivaninkatu 1
Ihmettelyn herättäminen. Tutkiva ja kokeileva oppiminen. Oppimisen oivaltaminen ja ilo. Tässä Pikkunorssin arjessa näkyvät toiminnan kulmakivet. Pikkunorssi on Suomen ensimmäinen yliopistollinen harjoittelupäiväkoti, joka avasi ovensa perheille vuoden alussa Raumalla. Päiväkoti tekee läheistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden ja Turun yliopiston kanssa. Pikkunorssissa korostuvat taito- ja taideaineet sekä ympäristöpedagogiikka. Päiväkodissa toteuttava pedagogiikka pohjautuu uusimpiin tutkimuksiin, jotka ovat opettajien apuna lapsen kasvun polulla. Tervetuloa tutustumaan!
Vanhan Rauman opastettu kävelykierros
Vanha Rauma on Pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue. Se on yhä kaupungin sydän, jossa asutaan, eletään, käydään kauppaa ja harrastetaan ympäri vuoden. Vanhan Rauman 29 hehtaarin alueella on yli 600 rakennusta ja asukkaita n. 800. Sokerina pohjalla alueella on reilu 100 pikkuputiikkia kävelymatkan etäisyydellä toisistaan sekä useita tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita, joissa voi piipahtaa ostosten lomassa. Olet tervetullut tutustumaan Vanhaan Raumaan opastetulla kävelykierroksella!
19.00-24.00 Jäähallin ylätori
Juontajat Minna Salminen ja Mea Nordberg
Samuli Ranta Tutkittua varhaiskasvatuksesta -blogin päätoimittaja, Tutkijatohtori UEF (tämän hetkinen tilanne)
Positiivinen pedagogiikka on noussut ihmisten tietoisuuteen 2010-luvun loppupuolella. Siitä johdetut käsitykset kuitenkin saattavat olla varsin yksipuolisia ja kapeita. Käsitteen sijaan olisikin tärkeämpää kohdistaa huomio sisältöihin ja toimintaan.
Luennolla avataan lyhyesti positiivisen pedagogiikkaa ja pureudutaan siihen, miten positiivisen pedagogiikan sisältöalueita voidaan toteuttaa päiväkodissa varhaiskasvatus- ja esiopetuksen opetussuunnitelmaa mukaillen. Luento pohjautuu Rannan väitöskirjaan (2020) Positiivinen pedagogiikka suomalaisessa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.
Juha T. Hakala Professori, Kasvatusfilosofi
Maailma monimutkaistuu. Opetussuunnitelmat muuttuvat ja vaatimukset kasvavat. Tämä kaikki on lisännyt kiirettä, huolta ja ammatillista painetta. Pitäisi ehtiä ja voida. Monet meistä ovat velvollisuudentuntoisia. Niitä, jotka haluaisivat tehdä kaiken mahdollisimman hyvin, kympin arvoisesti. Tosiasia on, että emme me loputtomasti veny. Jokaisen työn voi tehdä vielä vähän paremmin. Aina. Mutta, jossain tulee vastaan jaksamisen ja tolkullisuuden raja. Siksi olisi osattava lopettaa kohtuuton pinnistely.
Väitänkin: jos uskaltaa madaltaa rimaa, on sekä uskaltanut että oivaltanut paljon. Jotta näin voi tehdä, on nähtävä se, mikä arjessa on välttämätöntä.
Elina Fonsén Yliopistonlehtori, Dosentti, Helsingin yliopisto
Luennolla käsitellään pedagogisen johtajuuden teoreettista ja käytännön jäsennystä. Hyvä pedagoginen johtajuus on jaettua ja työyhteisöä voimaannuttavaa. Selkeä visio perustehtävästä sekä määritellyt vastuut ja rakenteet tukevat työyhteisön toimintaa ja varmistavat laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamista. Keskeisenä arvona pedagogisessa johtajuudessa, kaikissa johtamisen osa-alueissa ja päätöksenteossa, on aina lapsen hyvän kasvun, oppimisen ja hyvinvoinnin turvaaminen varmistamalla pedagogiikan laadukas toteuttaminen.
Totti Karpela, Toimitusjohtaja, pääkouluttaja, Mielenrauha koulutuspalvelut Oy
Koulutuksen tavoitteena on: • Antaa osallistujille käytännönläheisiä toimintamalleja ja työkaluja hoitaa hallitusti haastavia vuorovaikutus- ja palvelutilanteita • Antaa selkeä kuva osallistujille tilanteista jotka ovat ratkaistavissa viestinnällisesti sekä tilanteista joissa viestinnän keinoin ei voida tilannetta enää rauhoittaa • Antaa osallistujille ammattimaisia keinoja asettaa asiakkaan käytökselle sekä vaatimukselle rajat sekä päättäät haastavat asiakastilanteet tyylikkäästi
Koulutuksessa opitaan koko tunnepitoisen kohtaamistilanteen draaman kaari aloituksesta rauhoittelun ja ratkaisun etsimisen kautta tyylikkääseen tilanteen päättämiseen. Opittujen taitojen ja tekniikoiden avulla parannetaan myös osallistujan työssä jaksamista ja työhyvinvointia, sekä vähennetään eskaloituvien konfliktien määrää. (saa lyhentää)
Marika Luokkala Varhaiskasvatuksen opettaja, Taidekasvattaja, Suomen Musiikkimatka Oy
Musiikki kuuluu kaikille ja kaikkialle, myös sinulle. Tähän työpajaan voit osallistua musiikillisesta taitotasostasi riippumatta. Saat mukaasi suoraan käytäntöön vietäviä ideoita ja vinkkejä: lauluja, soittoja, rytmittelyjä, kehosoittoja, loruja ja musiikkileikkejä. Työpajassa toteamme, miten pienestä hyvä musiikkihetki syntyy ja miten musiikki saadaan osaksi arjen moninaisia hetkiä. Musiikkikasvatuksen tärkein mauste on ilo!
Olet lämpimästi tervetullut Soiville Poluille ja Rytmikkäille Reiteille!
Marika Horttana Toimintaterapeutti, Erityismuksut Oy
Päiväkoti, aistitiedon säätely ja tunteet
Kello 9.00-9.45 ja 10.15-11.00
Työpajassa käydään läpi eri aistijärjestelmiä sekä niiden vaikutuksia päiväkodin arkitilanteisiin sekä tunteisiin sensorisen integraation teorian näkökulmasta. Työpajan päätteeksi saat mukaan luettavaa sekä linkkejä aiheeseen.
Toiminnanohjaus päiväkodin arjessa
Kello 11.30-12.15 ja 12.45-13.30
Työpajassa käydään läpi toiminnanohjauksen käsitettä sekä siten miten eri neurologiset häiriöt vaikuttavat toiminnanohjauksen kehittymiseen. Työpajassa saat vinkkejä, miten toiminnanohjausta voidaan tukea kuvan ja apuvälineiden avulla arkitilanteissa. Työpajan päätteeksi saat mukaan lisäluettavaa aiheesta.
Ohjaajat:
Sanna Pajunen-Kyynäräinen, KuM, varhaisiän taidetoiminnan vastaava suunnittelija-ohjaaja
Annina Cerón, kuvataiteilija amk, Vauvojen värikylpy® -suunnittelija-ohjaaja sidosryhmätyössä
Annukka Olli, kuvataiteilija amk, Vauvojen värikylpy® -ohjaaja
Lastenkulttuurikeskus Kruunupää (ent. Porin lastenkulttuurikeskus)
Värikylpy-aistipaja
Voisitko tutkia tuntuja kuin lapsi? Sivellä karheaa, kulmikasta ryöppyä tai pursottaa kiinni puristetun käden sormien välistä? Mitä ja mikä ovat kysymyksistä suurimmat, jotka lumoavat mielen kauas aistien maailmaan.
Värikylpy-aistipajassa tutustutaan Vauvojen värikylpy® -menetelmän tarjoamiin kokemuksiin. Työpajassa tututkin tunnut voivat yllättää. Vauvojen värikylpy® on lastenkulttuurikeskus Kruunupäässä (ent. Porin lastenkulttuurikeskus) 2003 kehitetty taidetoimintatapa, josta nauttivat niin 4 kuukauden ikäiset vauvat kuin vanhuksetkin.
Kello 9.00-9.45, 10.15-11.00 ja 11.30-12.15
Marja-Leena Rönkkö, käsityökasvatuksen yliopistonlehtori ja
Satu Grönman, yliopisto-opettaja
Yliopistojen Innoplay-hanke
Leikitään langoilla!
Käsityön maailma on varhaiskasvatuksessa oiva ympäristö monenlaiselle oppimiselle ja kokemiselle. Työpajassa käydään läpi lapsen osallisuuden ja toimijuuden tukemista käsityön oppimisessa sekä tarkastellaan käsityön mahdollisuuksia lapsen luovuuden ja itsetunnon kehittäjänä.
Tekemiseen iloon ja onnistumisen riemuun työpajassa tutustutaan erilaisten lankatyöharjoitusten kautta. Kokeiltavana ovat mm. punonta, makramee- ja muut solmeilutekniikat, joilla voit pajassa valmistaa joko itsellesi pienen käyttöesineen (esim. korvakorut, avaimenperä) tai virikemateriaalia varhaiskasvatukseen.
Pikkunorssin opastetut kierrokset, Iivaninkatu 1
Ihmettelyn herättäminen. Tutkiva ja kokeileva oppiminen. Oppimisen oivaltaminen ja ilo. Tässä Pikkunorssin arjessa näkyvät toiminnan kulmakivet. Pikkunorssi on Suomen ensimmäinen yliopistollinen harjoittelupäiväkoti, joka avasi ovensa perheille vuoden alussa Raumalla. Päiväkoti tekee läheistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden ja Turun yliopiston kanssa. Pikkunorssissa korostuvat taito- ja taideaineet sekä ympäristöpedagogiikka. Päiväkodissa toteuttava pedagogiikka pohjautuu uusimpiin tutkimuksiin, jotka ovat opettajien apuna lapsen kasvun polulla. Tervetuloa tutustumaan!
Kello 9.00-9.45, 10.15-11.00 ja 11.30-12.15
Avoin päiväkoti Sinilintu, Meijerikatu 4
Iloa ja elämyksiä yhdessäolosta
Avoin päiväkoti Sinilintu tarjoaa vertais- sekä ammatillista tukea osallistaen lapsia ja perheitä varhaiskasvatuksen pedagogiikkaan tukien mm. kotouttamista.
Ryhmissä toimii ammattilaistiimi: varhaiskasvatuksen opettaja/erityisopettaja yhdessä lastenhoitajan kanssa. Sensitiivinen ja positiivinen vuorovaikutustapa, perhemyönteisyys ja varhaisen vuorovaikutuksen tukeminen ovat keskeisiä arvoja ja toteutuvat mm. elämyksellisesti musiikin ja taiteen keinoin.
Tavoitteena on löytää ja kokea ilo lapsesta ja yhdessäolosta sekä tuntea myönteisiä kokemuksia omasta vanhemmuudesta.
Lauantai 24.9. Opettajana varhaiskasvatuksessa |
|||||||
Avajaiset | 9.00–10.45 | Jäähallin ylätori | Juontaja Sanni Salmenoja | ||||
9.00 | Pyyrman trumputta | ||||||
Päivien avaus | Anitta Pakanen, puheenjohtaja, Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto | ||||||
Tervehdykset | Valtiovallan tervehdys: Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdyksen lukeminen Opetus- ja kulttuuriministeri Li Andersson Opetusalan Ammattijärjestö: puheenjohtaja Katarina Murto Rauman kaupunki: kaupunginjohtaja Esko Poikela OAJ Rauman paikallisyhdistys: Minna Salminen ja Mea Nordberg |
||||||
Satumetsään – päivien tunnusbiisi | Gotonas Ensemble | ||||||
10.00–10.45 | Avajaisluento | Taidekasvatusta, kasvatuksen taidetta – näkökulmia varhaiskasvatuksen opettajuuteen Inkeri Ruokonen, professori, Turun yliopisto |
|||||
12.15–15.30 Luennot, työpajat Ja tutustumistyöpajat | |||||||
Luento | Työpaja 1 | Työpaja 2 | Työpaja 3 | Työpaja 4 | Tutustumistyöpaja 5 | Tutustumistyöpaja 6 | |
Paikka |
Päärakennus: LUENNON STRIIMAUS KIRJASTO : Aino Pohjanoksa -sali |
NORMAALIKOULU Luokkahuone |
NORMAALIKOULU Luokkahuone |
NORMAALIKOULU Luokkahuone |
NORMAALIKOULU Luokkahuone |
PIKKUNORSSI (Ilvaninkatu 1) |
Vanhan Rauman opastettu kävelykierros vain lauantaina |
12.15-13.00 |
Laulamisen ja Kielinuppumenetelmän käyttö suomen kielen oppimisen tukena varhaiskasvatuksessa
Katri Kunnas |
Kosketa, koe, näe ja kuuntele kertomuksia – kirjallisuus, tarinat ja lasten osallisuus luovan toiminnan kautta
Juli-Anna Aerila |
Draaman draivia!
Marianna Hoikkala |
Pedagoginen dokumentointi SAK-työajan ytimessä
Kati Rintakorpi |
Arkipäivän teknologiaa korttiaskartelussa
Marja-Leena Rönkkö |
Rauman Pikkunorssi |
Vanhan Rauman opastettu kävelykierros |
13.30-14.15 |
Vinkkejä varhaiskasvatuksen arviointiin
Janniina Vlasov |
Kosketa, koe, näe ja Juli-Anna Aerila |
Draaman draivia!
Marianna Hoikkala |
Pedagoginen Kati Rintakorpi |
Arkipäivän teknologiaa Marja-Leena Rönkkö |
Rauman Pikkunorssi | Vanhan Rauman opastettu kävelykierros vain lauantaina |
14.45-15.30 |
Lasten itsesäätely varhaiskasvatuksessa
Jouni Veijalainen |
Kosketa, koe, näe ja Juli-Anna Aerila |
Draaman draivia! Marianna Hoikkala |
Pedagoginen Kati Rintakorpi |
Arkipäivän teknologiaa Marja-Leena Rönkkö |
Rauman Pikkunorssi | Vanhan Rauman opastettu kävelykierros vain lauantaina |
19.00-24.00 | ILTAJUHLA |
JÄÄHALLI, ylätori Juontajat Minna Salminen ja Mea Nordberg |
19.00 Alkumalja ja tervetuloa! Minna Salminen ja Mea Nordberg, OAJ Rauman paikallisyhdistys 19.15 Rauman soittokunta, A-orkesteri 20.15 Illallinen 21.45 Häplänperän valittajat 22.15 Gebardi-bilebändi |
||||
SUNNUNTAI 25.9. Opettajana varhaiskasvatuksessa |
|||||||
9.00–13.30 Luennot, työpajat ja tutustumistyöpajat | |||||||
Luento | Työpaja 1 | Työpaja 2 | Työpaja 3 | Työpaja 4 | Tutustumistyöpaja 5 | Tutustumistyöpaja 6 | |
Paikka |
Päärakennus: LUENNON STRIIMAUS KIRJASTO : Aino Pohjanoksa -sali |
NORMAALIKOULU Luokkahuone |
NORMAALIKOULU Luokkahuone |
NORMAALIKOULU Luokkahuone |
NORMAALIKOULU Luokkahuone |
PIKKUNORSSI (Ilvaninkatu 1) |
Avoin päiväkoti (Meijerikatu 4) |
9.00–9.45 |
Voiko päiväkodissa toteuttaa positiivista pedagogiikkaa?
Samuli Ranta |
Soivia Polkuja ja Rytmikkäitä Reittejä – musiikillinen työpaja
Marika Luokkala |
Päiväkoti, aistitiedon säätely ja tunteet
Marika Horttana |
Värikylpy aistipaja
Sanna Pajunen- |
Leikitään langoilla!
Marja-Leena Rönkkö |
Rauman Pikkunorssi | Avoin päiväkoti Sinilintu |
10.15-11.00 |
Mikä kasvavan arjessa on välttämätöntä?
Juha T. Hakala |
Soivia Polkuja ja Marika Luokkala |
Päiväkoti, aistitiedon Marika Horttana |
Leikitään langoilla! Marja-Leena Rönkkö |
Rauman Pikkunorssi | Avoin päiväkoti Sinilintu |
|
11.30-12.15 |
Pedagoginen johtajuus varhaiskasvatuksen työyhteisön voimavarana
Elina Fonsén |
Soivia Polkuja ja Marika Luokkala |
Toiminnanohjaus Marika Horttana |
Värikylpy-aistipaja Sanna Pajunen- |
Leikitään langoilla! Marja-Leena Rönkkö |
Rauman Pikkunorssi | Avoin päiväkoti Sinilintu |
12.45-13.30 |
Puhe-Judo™ Tunnepitoisten kohtaamistilanteiden ammattimainen hallinta
Totti Karpela |
Soivia Polkuja ja Marika Luokkala |
Toiminnanohjaus Marika Horttana |
Leikitään langoilla! Marja-Leena Rönkkö |
Rauman Pikkunorssi | ||
13.45-14.15 |
PÄÄTÖS- |
PIKKUNORSSIN PIHA Juontaja Sanni Salmenoja |
Pyyrmann trumputta Musiikkiluokkien kuoro Päätössanat, Anitta Pakanen, puheenjohtaja, Varhaiskasvatuksen Opettajien Liitto Hyvä tuuli tarttuu -taideteoksen luovutus Pallonheitto Merimiäste läksilaul |